Sinds een tijdje beluister ik bij veel vrouwen een ambivalente houding jegens geld. Terwijl ik geloof dat deze vrouwen belangrijk werk doen. Helingswerk dat zich in donkere diepten afspeelt, binnen het gezin, op collectieve lagen, op verre hoogten en in andere werelden. Werk dat buiten het blikveld plaatsvindt en gedaan wordt vanuit een innerlijk weten en een missie die vanuit hun tenen komt.

Waarom is het dan toch dat zoveel vrouwen die ik spreek geld zien als iets ‘vies’? Het lijkt alsof er nog steeds een oude, niet dienende code van kracht is. Eén die gebaseerd is op de aanname dat geld en spiritualiteit niet samen zouden gaan. Alsof geld corrumpeert, onzuiver is en het slechtste in mensen naar boven haalt. Alsof geld iets is dat niet samen zou gaan met een spiritueel leven.

En die aanname komt, naar mijn idee, voort uit een diep gewortelde, christelijke manier van denken. Een manier van denken dat per definitie gebaseerd is op een gepolariseerd, patriarchaal wereldbeeld. Op Goed versus Kwaad, Licht versus Schaduw, Geest versus Lichaam en Denken versus Voelen. En ook op de tweedeling: Geestelijk leven versus Materieel leven. Een manier van denken die superioriteit geeft aan slechts één kant van de medaille. De andere kant van de medaille is eeuwenlang verfoeit en als minderwaardig beschouwd.

Ook al leven we in een geseculariseerde tijd, we doen onszelf nog steeds tekort door te blijven denken in die christelijke polariteiten en de daaraan vastgekoekte aannames dat voor jezelf zorgen, je plek innemen, macht/invloed uitoefenen (ook zulke ‘vieze’ woorden), met beide voeten in de realiteit staan, geld vragen voor je werk, slecht zouden zijn.

Geld is niet vies, niet onzuiver of slecht. Het is een middel, een energiestroom. Geld corrumpeert niet. Het is het armoededenken en polariteitsdenken dat vast zit aan het patriarchale paradigma dat corrumpeert!

Als we blijven denken vanuit het idee dat geld onzuiver is, dat we het moeten ‘ontstijgen’ en dat het ‘not done’ is om het financiële stuk waarde toe te kennen, dan blijven we onszelf kleinhouden en opereren in de marge.

Hetzelfde geldt voor materie, materie zou volgens het polariteitsdenken ‘slecht’ zijn. Maar in het woord ‘mater’ schuilt het Latijnse woord voor ‘moeder’. De moeder onder onze voeten, de moeder die ons voedt, ondersteunt en warm houdt. De moeder die ons draagt, een bodem geeft om op te rusten en zorgt dat we kunnen leren en onszelf kunnen ontwikkelen. Waarom zou materie dan slecht zijn? Het is juist het gebrek aan waardering voor materie dat het zielloos maakt en zorgt dat de term ‘materialisme’ opduikt. Dat zorgt voor die onstilbare honger naar nóg meer zonder dat voedt en vervult.

Laten we ons onderste chakra bewonen en het contact met onze wortels herstellen. Laten we juist om ‘mater’ vragen en verbinding maken met de aarde. Laten we juist als vrouwen buiten de gecorrumpeerde systemen, nieuwe, voedende manieren creëren waarin geld – ja juist geld – kan doen wat het voor ons kan doen. En dat is: onze plek innemen, onderwijzen, betekenis geven vanuit overvloed in plaats van tekort en de negatieve lading die op het begrip rust, helen en bezielen.

Wil je vanuit jouw kracht gaan staan en groeien. Wil je oude belemmeringen op het begrip geld opruimen dan is het belangrijk om de diepte in te duiken en nieuwe beelden aangereikt te krijgen. Om niet bang te zijn je onderste chakra te bewonen, maar vanuit een gezond houding geld voor je te laten werken. Om je wortels de grond in te sturen en je plek in te nemen als vrouw. Je mag opstaan en bezielen wat belangrijk is. Geld is energie en energie genereert meer energie. Waartoe? Om te doen wat je te doen hebt. Om neer te zetten wat je neer te zetten hebt.

In een serie van drie workshops krijg je door middel van sharing, training, opstellingswerk en rituelen de mogelijkheid om op te ruimen, je denkkader vrij te maken en je opnieuw af te stemmen op je bron. Aan het eind zul je een verfrissend nieuwe kijk hebben op het thema geld. Deze workshop is geen business coaching en er komen geen tips & trics over hoe je met geld om moet gaan. Ik ben hypnotherapeut en systeemwerker. We zullen opruimen, transformeren en re-alignen.

Voel je dat het tijd is om het thema op te schonen en een nieuw paradigma te omarmen, schrijf je dan in via WillemijnBijl.nl of mail naar info@tempeltrainingen.nl.

Investering is €165,- (incl. BTW), in 1x te voldoen na bevestiging van aanmelding. De workshops vinden plaats op een prachtige locatie: IJsselkade 8 te Zutphen en de data zijn: 3, 10, 17 mei van 13:30 u – 17:30 u. Het is 5 minuten lopen vanaf het station, betaald parkeren voor de deur.